Doba přípravy: 60 minut
Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměkka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso a vaříme dál. Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a přidáme k téměř měkkému masu. Po chvíli přidáme nadrobno nakrájené zelí a nakrájenou červenou řepu (pozor – loupeme ji a krájíme v rukavicích!). Vše dovaříme doměkka. V malém množství vody si mezitím povaříme koření a vývar vlijeme do polévky. Nakonec přidáme na plátky nakrájenou kvalitní klobásu a rajčatový protlak. Dochutíme octem a solí. Těsně před podáváním podle chuti ozdobíme kysanou smetanou a zelenými bylinkami.
200 g | hovězí maso |
200 g | vepřové maso |
300 g | kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) |
300 g | kysané zelí (popř. sterilované zelí) |
200 g | červená řepa |
bobkový list | |
asi 10 kulička | pepř celý |
asi 8 kulička | nové koření |
2 ks | párek (nebo 1 klobása) |
1 konzerva | rajčatový protlak |
ocet | |
sůl | |
1 kelímek | zakysaná smetana (nemusí být) |
zelené bylinky (petrželka, pažitka...) |