Boršč s masem


Doba přípravy: 60 minut

Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme do dvou litrů studené vody. Vaříme do poloměkka, pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso a vaříme dál. Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a přidáme k téměř měkkému masu. Po chvíli přidáme nadrobno nakrájené zelí a nakrájenou červenou řepu (pozor – loupeme ji a krájíme v rukavicích!). Vše dovaříme doměkka. V malém množství vody si mezitím povaříme koření a vývar vlijeme do polévky. Nakonec přidáme na plátky nakrájenou kvalitní klobásu a rajčatový protlak. Dochutíme octem a solí. Těsně před podáváním podle chuti ozdobíme kysanou smetanou a zelenými bylinkami.

200 g hovězí maso
200 g vepřové maso
300 g kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
300 g kysané zelí (popř. sterilované zelí)
200 g červená řepa
  bobkový list
asi 10 kulička pepř celý
asi 8 kulička nové koření
2 ks párek (nebo 1 klobása)
1 konzerva rajčatový protlak
  ocet
  sůl
1 kelímek zakysaná smetana (nemusí být)
  zelené bylinky (petrželka, pažitka...)