Doba přípravy: 25 minut
Nejprve si rozkrojíme zelí, vyřízneme košťál a zelí nakrouháme na nudličky. Na sádle si osmahneme najemno pokrájenou cibuli, přidáme nakrouhané zelí s kmínem, bobkovými listy a novým kořením. Podlijeme vínem s troškou vody, přiklopíme pokličkou a dusíme. Asi po 10 minutách dušení přidáme nahrubo nastrouhané jablko. Dusíme dále, dokud není zelí měkké (v případě potřeby přilijeme ještě trochu vody). Na závěr dochutíme solí, cukrem a octem – tak, jak kdo má rád – a můžeme podávat. Servírujeme například s dozlatova upečenou kachnou či husou a domácími houskovými nebo bramborovými knedlíky.
1 hlávka | červené zelí (asi 600 g) |
2 lžíce | sádlo |
3 ks | červená cibule |
1 lžíce | kmín celý |
2 ks | bobkový list |
2 kulička | nové koření |
2 dl | červené víno |
1 ks | jablko |
sůl | |
cukr | |
ocet |