
Doba přípravy: 25 minut
Nejprve si rozkrojíme zelí, vyřízneme košťál a zelí nakrouháme na nudličky. Na sádle si osmahneme najemno pokrájenou cibuli, přidáme nakrouhané zelí s kmínem, bobkovými listy a novým kořením. Podlijeme vínem s troškou vody, přiklopíme pokličkou a dusíme. Asi po 10 minutách dušení přidáme nahrubo nastrouhané jablko. Dusíme dále, dokud není zelí měkké (v případě potřeby přilijeme ještě trochu vody). Na závěr dochutíme solí, cukrem a octem – tak, jak kdo má rád – a můžeme podávat. Servírujeme například s dozlatova upečenou kachnou či husou a domácími houskovými nebo bramborovými knedlíky.
| 1 hlávka | červené zelí (asi 600 g) |
| 2 lžíce | sádlo |
| 3 ks | červená cibule |
| 1 lžíce | kmín celý |
| 2 ks | bobkový list |
| 2 kulička | nové koření |
| 2 dl | červené víno |
| 1 ks | jablko |
| sůl | |
| cukr | |
| ocet |
