Uzené vepřové se zelím


Doba přípravy: 80 minut

Uzené maso dáme do pekáčku a zalijeme vodou s pivem. Přidáme oloupaný česnek v celku, nové koření a bobkové listy. Maso přelijeme vinným octem, posypeme cukrem a dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Pečeme asi 30 minut, poté obrátíme a přidáme kysané zelí s kmínem, solí a nadrobno pokrájenou cibulí. Teplotu v troubě snížíme na 180 stupňů Celsia. Pečeme další přibližně 1 hodinu (v průběhu pečení podle potřeby dolijeme trochu vody), dokud není uzené maso krásně měkké. Podáváme s čerstvým chlebem nebo s opečeným bramborem.

1/5 kg uzené vepřové maso
1 sklenka voda
1 sklenka světlé pivo
4 stroužek česnek
5 kulička nové koření
5 ks bobkový list
2 lžíce krupicový cukr
1 lžíce vinný ocet
1 sáček kysané zelí
1 lžíce kmín
1 lžička sůl
2 ks cibule