Salát z řepy a zelí


Doba přípravy: 30 minut

Neoloupanou červenou řepu uvaříme doměkka a poté ji necháme vychladnout. Vychladlou ji nakrájíme na malé kousky a smícháme s pokrájeným kysaným či sterilovaným zelím a očištěnou a nakrájenou mrkví. Okořeníme lehce nadrceným kmínem a fenyklovými semínky. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a nastrouhaný křen. Nakonec přilijeme olivový olej, vše promícháme a podle chuti osolíme. Necháme zhruba hodinu odležet v lednici. Podáváme jako přílohu k vegetariánským či masitým jídlům.

Poznámka: Tento salát je plný látek posilujících naši imunitu. Červená řepa obsahuje množství vitaminů C. Kysané zelí je pak bohaté na bakterie kyseliny mléčné a vitamíny skupiny B, které přispívají právě k lepší obranyschopnosti organismu. Cibule obsahuje allicin – látku se silně antibiotickým účinkem, jež pomáhá chránit organismus před infekcemi. A konečně křen posiluje obranyschopnost a i on dokáže eliminovat infekce. Má tudíž skvělé léčivé účinky při nachlazení, angíně a chřipce. Trápí-li nás kašel nebo rýma, křen nám pomáhá rozpouštět usazený hlen na dýchacích sliznicích.

1 ks červená řepa
1/2 sáček kysané zelí
3 ks mrkev
  kmín
  fenyklová semínka
1 ks cibule
 kousek křen
4 lžíce olivový olej
  sůl