Doba přípravy: 50 minut
Klobásu si nakrájíme na půlkolečka, zelí nakrouháme na tenké nudličky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do vody si vhodíme kostkou bujónu, přidáme bobkový list, pepř a nasekané zelí. Uvaříme do poloměkka. Přidáme kmín, sůl, nasekaný česnek, nakrájené brambory a klobásu a necháme vařit. Poté si z mouky, soli, oleje a nahrubo nakrájené cibule připravíme jíšku, kterou odstavíme a po chvíli chladnutí smícháme s paprikou. Jíšku zalijeme studenou vodou, promícháme a přes síto propasírujeme do polévky. Polévku necháme ještě provařit, na talíři dozdobíme snítkou kopru, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.
Zelná polévka z čerstvého zelí
250 g kvalitní klobásy, 1 hlávka bílého zelí, 5 brambor, 2 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 bobkové listy, 12 kuliček pepře, 1/2 lžičky kmínu, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 lžičky sladké mleté papriky, čerstvý kopr a zelená pažitka
Klobásu si nakrájíme na půlkolečka, zelí nakrouháme na tenké nudličky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do vody si vhodíme kostkou bujónu, přidáme bobkový list, pepř a nasekané zelí. Všechno uvaříme do poloměkka. Poté přidáme kmín, sůl, nakrájené brambory a klobásu a necháme vařit. Poté si z mouky, soli, oleje a nahrubo nakrájené cibule připravíme jíšku, kterou odstavíme a po chvíli chladnutí smícháme s paprikou. Jíšku zalijeme studenou vodou, promícháme a přes síto propasírujeme do polévky. Polévku necháme ještě provařit, na talíři dozdobíme snítkou kopru, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.
250 g | kvalitní klobása |
1 ks | hlávka bílého zelí |
5 ks | brambor |
2 l | voda |
1 kostka | zeleninový nebo hovězí bujón |
3 ks | bobkový list |
12 kulička | pepř |
1/2 lžička | kmín |
sůl | |
4 stroužky | česnek |
4 lžíce | hladká mouka |
1 lžíce | olej |
1 ks | cibule |
2 lžička | sladká mletá paprika |
čerstvý kopr na ozdobu | |
pažitka na ozdobu |