Zelná polévka z čerstvého zelí


Doba přípravy: 50 minut

Klobásu si nakrájíme na půlkolečka, zelí nakrouháme na tenké nudličky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do vody si vhodíme kostkou bujónu, přidáme bobkový list, pepř a nasekané zelí. Uvaříme do poloměkka. Přidáme kmín, sůl, nasekaný česnek, nakrájené brambory a klobásu a necháme vařit. Poté si z mouky, soli, oleje a nahrubo nakrájené cibule připravíme jíšku, kterou odstavíme a po chvíli chladnutí smícháme s paprikou. Jíšku zalijeme studenou vodou, promícháme a přes síto propasírujeme do polévky. Polévku necháme ještě provařit, na talíři dozdobíme snítkou kopru, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.

Zelná polévka z čerstvého zelí

250 g kvalitní klobásy, 1 hlávka bílého zelí, 5 brambor, 2 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 bobkové listy, 12 kuliček pepře, 1/2 lžičky kmínu, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 lžičky sladké mleté papriky, čerstvý kopr a zelená pažitka

Klobásu si nakrájíme na půlkolečka, zelí nakrouháme na tenké nudličky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do vody si vhodíme kostkou bujónu, přidáme bobkový list, pepř a nasekané zelí. Všechno uvaříme do poloměkka. Poté přidáme kmín, sůl, nakrájené brambory a klobásu a necháme vařit. Poté si z mouky, soli, oleje a nahrubo nakrájené cibule připravíme jíšku, kterou odstavíme a po chvíli chladnutí smícháme s paprikou. Jíšku zalijeme studenou vodou, promícháme a přes síto propasírujeme do polévky. Polévku necháme ještě provařit, na talíři dozdobíme snítkou kopru, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.

250 g kvalitní klobása
1 ks hlávka bílého zelí
5 ks brambor
2 l voda
1 kostka zeleninový nebo hovězí bujón
3 ks bobkový list
12 kulička pepř
1/2 lžička kmín
  sůl
4 stroužky česnek
4 lžíce hladká mouka
1 lžíce olej
1 ks cibule
2 lžička sladká mletá paprika
  čerstvý kopr na ozdobu
  pažitka na ozdobu