Doba přípravy: 45 minut
Ze zelných listů seřízneme naplocho silnější žebra a polijeme je vařicí vodou se solí a octem. Listy vyndáme a necháme na sítu odkapat. V hrnci si na olivovém oleji (4 lžíce) osmahneme rýži a po chvilce (rýže nám zbělá) přidáme i pokrájené žampiony. Zalijeme trochou vývaru smíchaného s bílým vínem. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni uvaříme rýži do poloměkka. Při vaření přitom stále podléváme vývarem a vínem. Mezitím si na pánvičce na olivovém oleji (2 lžíce) osmahneme pokrájenou cibuli, ke které po chvíli přidáme i česnek a také jej krátce osmahneme. Vhodíme do uvařené rýže a zamícháme. Ochutíme solí, troškou mletého muškátového oříšku a mleté skořice a opět promícháme. Vzniklou rýžovou směs rozdělíme na připravené zelné listy, zabalíme, podle potřeby převážeme nití a uložíme do pekáčku. Podlijeme trochou vody a ve vyhřáté troubě (na 180 stupňů Celsia) pečeme zhruba 20 minut. Servírujeme pokapané chilli omáčkou a podle chutí i s naloženými chilli papričkami. Podáváme buď samotné nebo jako přílohu k masu.
8 ks | velké pevné listy z pekingského zelí |
4 lžíce | olivový olej |
200 g | lepivá rýže |
200 g | žampion |
1/2 l | zeleninový vývar |
1/2 l | bílé víno |
2 lžíce | olivový olej |
2 ks | cibule |
4 stroužek | česnek |
sůl | |
mletý muškátový oříšek | |
skořice mletá | |
chilli omáčka | |
celé naložené chilli papričky na ozdobu (dle chuti) |