Doba přípravy: minut
Nejprve si připravíme drobení do polévky: V misce vidličkou rozmícháme vejce, přidáme sůl a přisypáváme hrubou mouku. Promícháváme a mouky dáme tolik, až vytvoříme tužší těsto, které půjde strouhat. To nastrouháme na hrubém struhadle. (Aby se těsto nelepilo k sobě, v ruce jej otáčíme a máčíme v mouce.) Nastrouhané drobení rozprostřeme. Nyní se pustíme do přípravy polévky: Do hrnce nalijeme mléko a přivedeme k varu. Jakmile mléko začne vřít, osolíme ho a zamícháme. Do vroucího mléka přisypeme drobení a promícháme, aby se neslepilo. Vaříme, dokud drobení nezměkne – asi 2 minuty. Nakonec přidáme do polévky kousek másla na zjemnění a podle i chuti i nasekanou petrželku. Hotovou polévku ihned podáváme.
Poznámka: Místo drobení můžeme uvařit zvlášť polévkové nudle, propláchnout je vodou a dát do mlékové polévky.
1 litr | plnotučné mléko |
50 g | máslo |
čerstvá petrželka (podle chuti) |