Doba přípravy: 40 minut
Šafrán zalijeme v misce teplou vodou a necháme uvolnit barvivo i jeho vůni. Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme kuřecí maso a restujeme asi 10 minut (přitom mícháme a obracíme, aby se nepřipálilo). Poté vyndáme a na olej vhodíme pokrájenou cibuli s řapíkatým celerem a po chvíli i jemně nasekaný česnek. Osmažíme, posypeme tymiánem a přilijeme citronovou šťávu, víno a drůbeží vývar. Do kastrolu vrátíme kuřecí maso a necháme vařit asi 15 minut. Mezitím si uvaříme rýži a vařenou ji nasypeme k masu a zelenině. Osolíme, opepříme a pokapeme šafránovým výluhem (nitky šafránu nemusíme vyndavat). Podle potřeby necháme nad ohněm odpařit zbylou tekutinu a podáváme s nasekanou chilli papričkou v množství podle chuti.
cca 12 nitek | šafrán |
6 lžic | teplá voda |
8 lžic | olivový olej |
600 g | kuřecí maso |
2 ks | čevená cibule |
1 ks | řapíkatý celer |
3 stroužky | česnek |
4 snítky | čerstvý tymián |
1 ks | šťáva z citronu |
1 dl | bílé víno |
4 dl | drůbeží vývar |
250 g | rýže |
sůl | |
čerstvě drcený černý pepř | |
podle chuti | chilli paprička |
Na ozdobu
čerstvá zelená petrželka | |
nakládaný česnek (nemusí být) |