Šafránová rýže s kuřetem


Doba přípravy: 40 minut

Šafrán zalijeme v misce teplou vodou a necháme uvolnit barvivo i jeho vůni. Na rozpáleném olivovém oleji osmahneme kuřecí maso a restujeme asi 10 minut (přitom mícháme a obracíme, aby se nepřipálilo). Poté vyndáme a na olej vhodíme pokrájenou cibuli s řapíkatým celerem a po chvíli i jemně nasekaný česnek. Osmažíme, posypeme tymiánem a přilijeme citronovou šťávu, víno a drůbeží vývar. Do kastrolu vrátíme kuřecí maso a necháme vařit asi 15 minut. Mezitím si uvaříme rýži a vařenou ji nasypeme k masu a zelenině. Osolíme, opepříme a pokapeme šafránovým výluhem (nitky šafránu nemusíme vyndavat).  Podle potřeby necháme nad ohněm odpařit zbylou tekutinu a podáváme s nasekanou chilli papričkou v množství podle chuti.

cca 12 nitek šafrán
6 lžic teplá voda
8 lžic olivový olej
600 g kuřecí maso
2 ks čevená cibule
1 ks řapíkatý celer
3 stroužky česnek
4 snítky čerstvý tymián
1 ks šťáva z citronu
1 dl bílé víno
4 dl drůbeží vývar
250 g rýže
  sůl
  čerstvě drcený černý pepř
podle chuti  chilli paprička

Na ozdobu

  čerstvá zelená petrželka
  nakládaný česnek (nemusí být)