Indický bílý čaj (Chai Masala)


Doba přípravy: 20 minut

Sypaný černý čaj vhodíme do vroucí vody, přidáme oloupaný a nahrubo nastrouhaný zázvor s veškerým kořením a necháme asi 15 minut vařit. Poté přilijeme mléko a necháme opět vzkypět. Čaj přecedíme a podle chuti osladíme třtinovým cukrem nebo medem. Hotový indický bílý čaj přelijeme do hrníčků a ihned podáváme.

Poznámka: Dátá masála nebo také Masala chai  (čteme „masala čaj“) je indická směs koření, která se nejčastěji používá (spolu s mlékem) na ochucení černého čaje. Z jazyka Hindi můžeme slovní spojení Chai Masala volně přeložit jako „kořeněný čaj“. Tento indický nápoj byl vždy vnímán spíše jako lék, je totiž vynikající při oslabeném imunitním systému a díky obsaženému zázvoru krásně prohřeje tělo.

1 lžíce sypaný černý čaj
1/2 l voda
asi 3 cm čerstvý zázvor
1 ks skořice celá
3 ks hřebíček
3 kuličky černý nebo bílý pepř
2 kuličky nové koření
asi 5 semínek anýz
  muškátový oříšek
2 semínka kardamom
1/2 l mléko
  cukr nebo med