Doba přípravy: 20 minut
Sypaný černý čaj vhodíme do vroucí vody, přidáme oloupaný a nahrubo nastrouhaný zázvor s veškerým kořením a necháme asi 15 minut vařit. Poté přilijeme mléko a necháme opět vzkypět. Čaj přecedíme a podle chuti osladíme třtinovým cukrem nebo medem. Hotový indický bílý čaj přelijeme do hrníčků a ihned podáváme.
Poznámka: Dátá masála nebo také Masala chai (čteme „masala čaj“) je indická směs koření, která se nejčastěji používá (spolu s mlékem) na ochucení černého čaje. Z jazyka Hindi můžeme slovní spojení Chai Masala volně přeložit jako „kořeněný čaj“. Tento indický nápoj byl vždy vnímán spíše jako lék, je totiž vynikající při oslabeném imunitním systému a díky obsaženému zázvoru krásně prohřeje tělo.
1 lžíce | sypaný černý čaj |
1/2 l | voda |
asi 3 cm | čerstvý zázvor |
1 ks | skořice celá |
3 ks | hřebíček |
3 kuličky | černý nebo bílý pepř |
2 kuličky | nové koření |
asi 5 semínek | anýz |
muškátový oříšek | |
2 semínka | kardamom |
1/2 l | mléko |
cukr nebo med |