Doba přípravy: 50 minut
Jablka omyjeme a překrájíme na půlky. Vyjmeme jádřince (kdo nechce, nemusí), ale jablka neloupeme. Na dno dortové formy vložíme pečicí papír a jablka na něj naskládáme těsně vedle sebe rozkrojenou stranou dolů. Pokapeme je citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem. V míse si mezitím smícháme polohrubou mouku s krupicovým cukrem a změklým máslem, přidáme mletou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a trošku soli. Vzniklou směs navrstvíme přes jablka a dáme do trouby předehřáté na 175 °C, kde necháme péci zhruba 35 minut. Poté vyndáme a v dortové formě necháme vychladnout.
Poznámka: Tento koláč je nejlepší podávat až druhý den, kdy se všechny ingredience spojí dohromady.
1 kg | jablka |
2 lžíce | citronová šťáva |
1 ks | vanilkový cukr |
200 g | polohrubá mouka |
120 g | krupicový cukr |
120 g | změklé máslo |
1/2 lžička | mletá skořice |
trochu | nastrouhaný muškátový oříšek |
trochu | sůl |