Kuře na mandarinkách


Doba přípravy: 160 minut

Kuře očistíme a omyjeme. Z olivového oleje, sojové omáčky, medu, nastrouhaného zázvoru, prolisovaného česneku, pikantní omáčky a soli si připravíme marinádu. Touto marinádou potřeme kuře zevnitř i zvenčí a dáme do ledničky asi na 2 hodiny odležet. Do pekáče poklademe pokrájenou cibuli, kousky másla, oloupané a nakrájené mandarinky a zalijeme trochou vody. Navrch položíme marinované kuře a dáme péci do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. V průběhu pečení kuře otáčíme, podléváme mandarinkovým výpekem (případně i další vodou) a necháme upéct dozlatova – bude to trvat přibližně 1 a 1/2 hodiny. Hotové kuře na mandarinkách podáváme s dušenou rýží nebo vařenými brambory.

1 ks celé kuře
4 lžíce olivový olej
2 lžíce sojová omáčka
2 lžíce med
asi 3 cm čerstvý zázvor
4 stroužek česnek
2 lžíce sladkokyselá pikantní omáčka
1 lžíce sůl
2 ks cibule
100 g máslo
10 ks mandarinka
1/2 l voda