
Doba přípravy: 30 minut
Brambory nastrouháme a ihned zalijeme horkým mlékem. Přidáme vejce, sůl, koření, škvarky a podle potřeby mouku, aby vzniklo řídké těsto. Na pánev s rozehřátým sádlem lijeme těsto a placky osmažíme z obou stran dozlatova. Podáváme samotné nebo jako přílohu.
Poznámka: Hanušky z Českého ráje se můžou směle zařadit mezi podobné pokrmy v jiných krajích nazývané bramboráky, sejkory, kramfleky, bandorník či vošouchy.
Původ hanušek je následující: V dobách, kdy se do Čech pomalu dostávaly brambory, žil v jedné vesnici na Hradecku švec Hanuš. Jednou mu jeho žena při odchodu na pouť řekla, ať jí něco dobrého uvaří. Hanuš přemýšlel a napadly ho pečené bramborové placky. Nevěděl ale, jak těsto uválet, a tak je pekl řídké. Ženě jeho placky moc chutnaly, po vesnici se recept rychle rozšířil a hanušky byly na světě.
| 750 g | syrové brambory |
| 1/4 l | mléko |
| 2 ks | vejce |
| sůl | |
| pepř mletý | |
| 1 lžíce | majoránka |
| 8 stroužek | česnek |
| škvarky | |
| 5-6 vrchovatá lžíce | hladká mouka |
| sádlo na smažení |
