Doba přípravy: 45 minut
Brambory oškrábeme, rozkrájíme a omyjeme. Dáme je do osolené vody a uvaříme téměř doměkka. Asi jednu polovinu až dvě třetiny vody z uvařených brambor zcedíme, zasypeme polohrubou moukou a pod poklicí necháme na mírném ohni pařit ještě asi 10 až 15 minut. Poté brambory dokonale rozšťoucháme šťouchadlem a podle potřeby domixujeme dohladka. Z těsta lžící vykrajujeme škubánky, které namočíme v rozehřátém másle a klademe je talíře. Na závěr posypeme moučkovým cukrem s jemně umletým mákem a podle chuti ještě přelijeme máslem.
1 kg | moučnatý brambor (typu C) |
1 lžička | sůl |
250 g | polohrubá mouka |
200 g | rozpuštěné máslo |
150 g | moučkový cukr |
150 g | jemně umletý mák |