Bramborové škubánky s mákem


Doba přípravy: 45 minut

Brambory oškrábeme, rozkrájíme a omyjeme. Dáme je do osolené vody a uvaříme téměř doměkka. Asi jednu polovinu až dvě třetiny vody z uvařených brambor zcedíme, zasypeme polohrubou moukou a pod poklicí necháme na mírném ohni pařit ještě asi 10 až 15 minut. Poté brambory dokonale rozšťoucháme šťouchadlem a podle potřeby domixujeme dohladka. Z těsta lžící vykrajujeme škubánky, které namočíme v rozehřátém másle a klademe je talíře. Na závěr posypeme moučkovým cukrem s jemně umletým mákem a podle chuti ještě přelijeme máslem.

1 kg moučnatý brambor (typu C)
1 lžička sůl
250 g polohrubá mouka
200 g rozpuštěné máslo
150 g moučkový cukr
150 g jemně umletý mák