Doba přípravy: 45 minut
Dýni oloupeme, dužinu zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky. Mrkev rovněž oloupeme a pokrájíme na kolečka. V kastrole si rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Přisypeme pokrájenou dýni a mrkev a znovu krátce osmahneme. Na závěr smažení přidáme česnek, nastrouhaný čerstvý zázvor a kari. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme pod poklicí na mírném ohni doměkka. Poté polévku rozmixujeme, zjemníme smetanou a uvedeme opět do varu. Necháme přejít varem a dochutíme solí, mletým pepřem a citronovou šťávou. Podáváme s bílým pečivem, podle chuti posypané dýňovými semínky.
1 kg | očištěná dužina z dýně |
2 ks | mrkev |
2 lžíce | máslo |
1 ks | cibule |
4 stroužek | česnek |
kousek | čerstvý zázvor |
1 lžička | kari |
1 litr | kuřecí nebo zeleninový vývar |
150 ml | smetana ke šlehání |
sůl | |
mletý pepř | |
citronová šťáva | |
pražená a osolená dýňová semínka (nemusí být) |