Doba přípravy: 30 minut
Dýni rozkrojíme, vydlabeme, ale neloupeme. Dužinu rozkrájíme na větší kousky. Dýni dáme do kastrolu a zalijeme ji vodou nebo vývarem. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou zhruba 20 minut. Mezitím si na olivovém oleji na pánvi osmahneme pokrájenou cibuli a česnek (ten přidáme až po chvíli smažení cibule, aby nám nezhořkl). Osmaženou cibulku s česnekem vhodíme k uvařené dýňové dužině a vše rozmixujeme ručním mixerem. Vmícháme rajčatový protlak, ochutíme solí, mletým pepřem, kari kořením a dření z vanilkového lusku. Zjemníme kouskem másla a polévku nalijeme na talíře. Ozdobíme zakysanou smetanou a nasekanou zelenou petrželkou. Ihned podáváme.
1 ks | menší dýně hokkaido |
1 a 1/2 litru | voda nebo vývar |
3 lžíce | olivový olej |
1 ks | cibule |
4 stroužek | česnek |
1 lžíce | kari |
sůl | |
pepř mletý | |
1 ks | malý rajčatový protlak |
kousek | máslo |
1 ks | vanilkový lusk |
zakysaná smetana a zelená petrželka na ozdobu |