
Doba přípravy: 30 minut
Dýni rozkrojíme, vydlabeme, ale neloupeme. Dužinu rozkrájíme na větší kousky. Dýni dáme do kastrolu a zalijeme ji vodou nebo vývarem. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou zhruba 20 minut. Mezitím si na olivovém oleji na pánvi osmahneme pokrájenou cibuli a česnek (ten přidáme až po chvíli smažení cibule, aby nám nezhořkl). Osmaženou cibulku s česnekem vhodíme k uvařené dýňové dužině a vše rozmixujeme ručním mixerem. Vmícháme rajčatový protlak, ochutíme solí, mletým pepřem, kari kořením a dření z vanilkového lusku. Zjemníme kouskem másla a polévku nalijeme na talíře. Ozdobíme zakysanou smetanou a nasekanou zelenou petrželkou. Ihned podáváme.
| 1 ks | menší dýně hokkaido |
| 1 a 1/2 litru | voda nebo vývar |
| 3 lžíce | olivový olej |
| 1 ks | cibule |
| 4 stroužek | česnek |
| 1 lžíce | kari |
| sůl | |
| pepř mletý | |
| 1 ks | malý rajčatový protlak |
| kousek | máslo |
| 1 ks | vanilkový lusk |
| zakysaná smetana a zelená petrželka na ozdobu |
