Zapečené patizony


Doba přípravy: minut

Patizon omyjeme a odřízneme jeho vrchní část (vznikne tím jakási poklička). Poté jej opatrně vydlabeme lžící a vydlabanou dužinu pokrájíme. Anglickou slaninu s cibulí, rohlíkem a česnekem pokrájíme a promícháme spolu vydlabanou dužinou, nastrouhaným sýrem a bylinkami. Dochutíme solí, mletým pepřem a mletou červenou paprikou. Takto připravenou směsí naplníme vydlabaný patizon, přiklopíme patizonovou pokličkou a položíme jej do zapékací misky. Podlijeme trochou vody a zapékací misku vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, kde necháme zapéct po dobu asi 35 až 40 minut. Podáváme například s bramborovou kaší.

1 ks větší patizon (popř. více menších)
100 g anglická slanina
1 ks cibule
1 ks starší rohlík
3 stroužky česnek
150 g strouhaný sýr (např. eidam min. 45%)
1 lžíce nasekané bylinky (např. bazalka nebo hladkolistá petrželka)
  sůl
  pepř mletý
  červená mletá paprika