Doba přípravy: 200 minut
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy. Najemno nasekanou cibulku zpěníme na másle, přidáme najemno nakrájenou slaninu, orestujeme dozlatova, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu a necháme rozvonět. Na závěr přidáme rajčatové pyré a lisovaný česnek. Hovězí maso očistíme, osolíme, opepříme a lehce zaprášíme moukou. Zprudka opečeme na másle ze všech stran a vložíme do zeleninového základu. Podlijeme červeným vínem, vývarem, přidáme bobkový list, přiklopíme pokličkou a dáme dusit do rozehřáté trouby. Dusíme na 170˚ přibližně 3 hodiny doměkka. V průběhu dolíváme vývar a maso můžeme otočit. Na závěr dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a dle fantazie čerstvými bylinkami. Omáčku můžeme propasírovat. Podáváme s hrnkovým knedlíkem nebo bramborovou kaší.
1 ks | hovězí líčka |
50 g | slanina |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkev |
1 ks | celer |
2 stroužek | česnek |
2 lžíce | rajčatové pyré |
500 ml | hovězí vývar |
200 ml | suché červené víno |
máslo | |
sůl | |
pepř | |
bobkový list | |
hladká mouka |