
Doba přípravy: 120 minut
Kohoutka nebo kuře důkladně očistíme a omyjeme. Ve velkém hrnci si na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a mrkev. Přidáme špetku cukru, slepičí vývar a víno. Dochutíme solí, pepřem a necháme pár minut provařit. Kohoutka nebo kuře mezitím naporcujeme a spolu s čerstvými bylinkami vložíme do většího pekáčku, kde přelijeme připravenou omáčkou. Pekáček zakryjeme a v předehřáté troubě na 170 °C dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne (asi hodinu a půl). Mezitím si na rozehřátém olivovém oleji osmažíme celé menší žampiony spolu s celými oloupanými stroužky česneku. Po dušení maso a bylinky vyjmeme, omáčku slijeme, propasírujeme a vše ještě dobře povaříme. Ke kohoutkovi (kuřeti) přidáme restované žampiony s česnekem a přelijeme provařenou omáčkou. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
| 1 ks | kohoutek nebo kuře | 
| olej na smažení | |
| 2 ks | cibule | 
| 1 ks | mrkev | 
| špetka | cukr | 
| 0,3 l | slepičí vývar | 
| 0,6 l | suché červené víno | 
| sůl | |
| pepř mletý | |
| 1 svazek | čerstvé bylinky (např. šalvěj, tymián a rozmarýn) | 
| trochu | olivový olej | 
| 150 g | menší žampióny | 
| 4 stroužky | česnek | 
