Rychlá polévka z červené řepy


Doba přípravy: 20 minut

Z uvařené řepy odřízneme tuhý konec a nakrájíme ji na kousky. Brambory s cibulí oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Jako první si na olivovém oleji osmahneme cibuli, po chvíli přihodíme i brambory s červenou řepou. Opékáme a mícháme asi 5 minut. Poté přidáme prolisovaný česnek a loupaná rajčata z konzervy. Zamícháme a zalijeme zeleninovým vývarem či vodou. Vaříme zhruba 10 minut, pak rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Dochutíme solí, mletým pepřem, drceným kmínem a balzamikovým octem. Na zjemnění přidáme kousek másla. Ještě jednou krátce promixujeme a nalijeme na talíře. Na každou porci přidáme trochu bílého jogurtu nebo zakysané smetany a ozdobíme čerstvými bylinkami. Ihned podáváme.

2 ks předem uvařená středně velká červená řepa
2 ks brambor
1 ks cibule
4 lžíce olivový olej
4 stroužek česnek
1 plechovka loupaná rajčata
1 litr zeleninový vývar (popř. voda)
  sůl
  pepř mletý
  kmín drcený
trochu  balzamikový ocet
kousek  máslo
1 kelímek smetanový bílý jogurt (popř. zakysaná smetana)
  čerstvé bylinky (nemusí být)