
Doba přípravy: 50 minut
Dýni oloupeme, rozpůlíme a odstraníme semínka. Dužinu nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme horkou vodou, zchladíme, oloupeme slupku a dužinu nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a rovněž nakrájíme na kousky. Pokrájenou dýni s rajčaty, cibulí a česnekem dáme do většího hrnce a při mírném podlévání vodou necháme dusit do změknutí. Poté přidáme rozinky, cukr, sůl i koření (mletý zázvor, pepř a nové koření) a ještě asi 10 minut povaříme. Na závěr vlijeme ocet, pořádně promícháme a ještě horké čatní nalijeme do vymytých sklenic. Uzavřeme víčkem a dáme na 10 minut sterilovat.
Poznámka: Toto čatní podáváme podle chuti k masu nebo vegetariánským pokrmům. Vyzkoušet jej ale můžete také jako předkrm – například v kombinaci s toastem, sýrem cottage a lístkem rukoly.
| 1 ks | středně velká dýně (cca 1 kg - bez kůry a semínek) |
| 500 g | zralé rajče |
| 3 ks | cibule |
| 4 stroužek | česnek |
| 50 g | rozinky |
| 650 g | cukr |
| 40 g | sůl |
| 1/2 l | ocet |
| 2 lžička | mletý zázvor |
| 1 lžička | mletý pepř |
| 1 lžička | mleté nové koření |
