Doba přípravy: minut
Zelenou cuketu omyjeme, odřízneme oba konce a nastrouháme ji. Nastrouhanou cuketu dáme do sítka a snažíme se z ní lžící vymačkat veškerou přebytečnou vodu. Ve velké míse si mezitím promícháme hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a jedlou sodou a přidáme i mletou skořici a muškátový oříšek. V druhé misce ušleháme vejce s cukrem, poté pomalu přilijeme olivový olej a vmícháme i vanilkové aroma. Z cukety ještě jednou vymačkáme šťávu a smícháme ji s nasekanými vlašskými ořechy. Tuto směs přidáme do velké mísy s moukou a kořením. Přelijeme rozmíchanými tekutými ingrediencemi (vajíčkem a olejem) a vše zpracujeme pečlivě dohromady. Poté těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou dáme do vymazané a vysypané formy na chléb (popř. vyložené pečicím papírem). Naplněné formy přemístíme do trouby předehřáté na 180° Celsia a pečeme 45 až 50 minut dozlatova (upečenost uvnitř chleba vyzkoušíme zapíchnutím špejle). Upečený cuketový chléb necháme ještě asi 10 minut ve formě, poté jej vyklopíme a necháme vychladnout. Cuketový chléb můžeme podávat samotný nebo například namazaný máslem.
1 ks | zelená cuketa (o váze asi 1/2 kg) |
3 hrnek | hladká mouka |
2 lžička | kypřící prášek do pečiva |
1/4 lžička | jedlá soda |
2 lžička | mletá skořice |
1/4 lžička | strouhaný muškátový oříšek |
3 ks | vejce |
1/2 hrnek | krupicový cukr |
3/4 hrnek | olivový olej |
pár kapek | vanilkové aroma |
1 hrnek | sekané vlašské ořechy |
máslo (na vymazání formy) | |
hrubá mouka (na vysypání formy) |