Doba přípravy: 90 minut
Maso dáme vařit do tlakového hrnce asi se 2 litry vody. Pro lepší chuť vývaru můžeme přidat i kost. Osolíme a vložíme celou neoloupanou cibuli (kvůli barvě). Zhruba po hodině hrnec odstavíme, maso vyjmeme, nakrájíme na kostičky a vložíme zpět. Ve vývaru uvaříme spolu s novým kořením, bobkovým listem a polévkovým kořením kořenovou zeleninu nakrájenou na kolečka a kostičky. Než se uvaří, připravíme si játrové knedlíčky: Odblaněná játra rozmixujeme nebo rozemeleme, přidáme sůl, pepř, majoránku, vejce, nasekanou petržel, utřený česnek a zahustíme trochou strouhanky. Mokrou rukou tvoříme kuličky (popř. lžičkou vykrajujeme kousky) a házíme do vřící vody (nebo přímo do polévky) a necháme povařit. Nakonec dáme do polévky nasekanou petržel, dochutíme solí a pepřem.
Drožďové knedlíčky (pro vegetariány či pro ty, kteří nemají rádi játra):
15o g droždí, 2 lžíce másla, 2 vejce, kousek cibule, 3 stroužky česneku, drcený kmín, majoránka, sůl, strouhanka
Na másle necháme zesklovatět velmi nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme droždí a při mírné teplotě rozpustíme droždí. Rozpuštěné droždí necháme vychladnout do vlažna, přidáme koření, vejce a podle potřeby nasypeme strouhanku. Mokrýma rukama tvoříme knedlíčky, které zavaříme ve vřící vodě nebo vývaru (pro vegetariány zeleninovém).
1/2 kg | přední hovězí maso |
1 ks | větší mrkev |
kousek | celer |
1 ks | menší kořenová petržel |
sůl | |
pepř | |
1 ks | cibule |
8 kulička | nové koření |
5 ks | bobkový list |
1 lžíce | polévkové koření |
nať petržele |