Hovězí vývar s játrovými (drožďovými) knedlíčky


Doba přípravy: 90 minut

Maso dáme vařit do tlakového hrnce asi se 2 litry vody. Pro lepší chuť vývaru můžeme přidat i kost. Osolíme a vložíme celou neoloupanou cibuli (kvůli barvě). Zhruba po hodině hrnec odstavíme, maso vyjmeme, nakrájíme na kostičky a vložíme zpět. Ve vývaru uvaříme spolu s novým kořením, bobkovým listem a polévkovým kořením kořenovou zeleninu nakrájenou na kolečka a kostičky. Než se uvaří, připravíme si játrové knedlíčky: Odblaněná játra rozmixujeme nebo rozemeleme, přidáme sůl, pepř, majoránku, vejce, nasekanou petržel, utřený česnek a zahustíme trochou strouhanky. Mokrou rukou tvoříme kuličky (popř. lžičkou vykrajujeme kousky) a házíme do vřící vody (nebo přímo do polévky) a necháme povařit. Nakonec dáme do polévky nasekanou petržel, dochutíme solí a pepřem.

Drožďové knedlíčky (pro vegetariány či pro ty, kteří nemají rádi játra):

15o g droždí, 2 lžíce másla, 2 vejce, kousek cibule, 3 stroužky česneku, drcený kmín, majoránka, sůl, strouhanka

Na másle necháme zesklovatět velmi nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme droždí a při mírné teplotě rozpustíme droždí. Rozpuštěné droždí necháme vychladnout do vlažna, přidáme koření, vejce a podle potřeby nasypeme strouhanku. Mokrýma rukama tvoříme knedlíčky, které zavaříme ve vřící vodě nebo vývaru (pro vegetariány zeleninovém).

1/2 kg přední hovězí maso
1 ks větší mrkev
 kousek celer
1 ks menší kořenová petržel
  sůl
  pepř
1 ks cibule
8 kulička nové koření
5 ks bobkový list
1 lžíce polévkové koření
  nať petržele