Hrášková polévka se špenátem a mátou


Doba přípravy: minut

Vodu vlijeme do hrnce a přidáme hrášek. Vaříme, dokud nezměkne. Poté přidáme špenát, mátu, citronovou šťávu a prolisujeme česnek. Vše společně rozmixujeme do hustšího pyré. Zjemníme zakysanou smetanou a nakonec ochutíme solí a pepřem, popřípadě ještě pár kapkami citronové šťávy. Pokud je polévka příliš hustá, naředíme ji trochou vody. Nebo naopak vodu ubereme už na samém začátku a místo polévky můžeme vytvořit hustší pyré, které je ideální jako omáčka na čerstvé těstoviny.

300 g hrášek (může být i mražený)
2 hrnky voda
1 hrnek čerstvé špenátové listy
2 stroužky česnek
pár lístků  máta
1 lžíce citronová šťáva
2 lžíce zakysaná smetana
  sůl a pepř