Doba přípravy: minut
Vodu vlijeme do hrnce a přidáme hrášek. Vaříme, dokud nezměkne. Poté přidáme špenát, mátu, citronovou šťávu a prolisujeme česnek. Vše společně rozmixujeme do hustšího pyré. Zjemníme zakysanou smetanou a nakonec ochutíme solí a pepřem, popřípadě ještě pár kapkami citronové šťávy. Pokud je polévka příliš hustá, naředíme ji trochou vody. Nebo naopak vodu ubereme už na samém začátku a místo polévky můžeme vytvořit hustší pyré, které je ideální jako omáčka na čerstvé těstoviny.
300 g | hrášek (může být i mražený) |
2 hrnky | voda |
1 hrnek | čerstvé špenátové listy |
2 stroužky | česnek |
pár lístků | máta |
1 lžíce | citronová šťáva |
2 lžíce | zakysaná smetana |
sůl a pepř |