Doba přípravy: 70 minut
Chřest uvaříme v mírně osolené vodě (zelený 3 až 5 minut, bílý 7 až 9 minut). Po uvaření vložíme na chvíli do misky s ledovou vodou, aby si zachoval chuť i barvu, poté osušíme. Máslem si vymažeme formu na koláč (o průměru asi 30 cm) a do ní vložíme rozválené listové těsto, které místy na dně propícháme vidličkou. Takto připravenou formu si naplníme špenátem, přidáme na kousky pokrájenou šunku a sýr. Ve smetaně rozšleháme vejce a směs nalijeme na koláč. Do středu rovnoměrně rozprostřeme uvařený chřest. Takto připravený koláč pečeme v troubě předehřáté na 200°C přibližně 45 až 50 minut, dokud na povrchu nezezlátne. Můžeme přidat také čerstvá rajčata a bylinky dle chuti.
10 ks | chřest (bílý, zelený nebo oba) |
350 g | listové těsto |
asi 50 g | listový špenát |
200 g | šunka |
150 g | tvrdý sýr (např. eidam, gouda, ementál) |
250 ml | smetana |
2 ks | vejce |