Doba přípravy: 20 minut
Čerstvý špenát důkladně propláchneme, necháme okapat a nakrájíme na kousky – zvlášť si dáme pokrájené stonky a listy. V hrnci si rozpustíme máslo, osmažíme na něm cibuli, po zhruba 3 minutách přihodíme oloupaný a na malé kousky pokrájený brambor. Také ho za stálého míchání opečeme a nakonec vmícháme nasekaný česnek, který necháme rozvonět (maximálně minutu, jinak by zhořkl!). Přidáme část nasekaného čerstvého špenátu (stonky), přilijeme vodu (popř. vývar), přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Poté přilijeme mléko, dosypeme zbylé listy špenátu, opět přivedeme k varu a vaříme dalších 5 minut. Na závěr polévku rozmixujeme, ochutíme solí a trochou citronové kůry. Hotovou špenátovou polévku nalijeme do misek, kde pomocí zakysané smetany, červené papriky a zelené petrželky vytvoříme obrázek obličeje. Ihned podáváme.
1/2 kg | čerstvý špenát |
kousek | máslo |
1 ks | cibule |
3 stroužek | česnek |
1 ks | brambor |
1/2 l | voda nebo vývar |
1/2 l | plnotučné mléko |
sůl | |
1 ks | citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu |
3 lžíce | plnotučná zakysaná smetana |
kousek | červená paprika |
na ozdobu | zelená petrželka |