Doba přípravy: 30 minut
Panenky nejdříve dobře odblaňte, poté je omyjte, osušte, mírně osolte a opepřete.
Na marinádu smíchejte med, hořčici a olivový olej, poměr zvolte podle chuti. Nakonec vmíchejte otrhané lístky tymiánu a ingredience dobře prošlehejte. K marinování můžete použít igelitový sáček: vlijte marinádu, přidejte maso, zauzlujte, vše důkladně promněte a nechte v lednici přes noc. Pokud chcete grilovat okamžitě, postačí k marinování 1 hodina. Před grilováním vyjměte panenky z lednice a nechejte dojít do pokojové teploty. Přebytek marinády otřete, aby se nepřipalovala. Grilujte na roštu 10–15 minut dle velikosti masa. Po dobu grilování panenky postupně obracejte a potírejte zbylou marinádou. Hotové panenky můžete před podáváním mírně dosolit. Podávejte nakrájené přes vlákno na šikmé řezy. Doplňte zeleninovým salátem nebo se středomořskou salsou.
Středomořská salsa
Rajčata a cibuli nakrájejte na malé kousky. Lístky petrželky nasekejte nadrobno, stejně i chilli papričky, olivy nasekejte nahrubo. Vše vložte do větší mísy, přidejte citronovou šťávu, olivový olej a podle chuti osolte a opepřete. Nechejte chvíli v chladu odležet, aby se všechny ingredience řádně prolnuly.
TIP: Před krájením a podáváním nechte maso chvíli odležet, zvláště v případě, grilujete-li větší kusy masa. Servírujte s nápoji Coca-Cola.
3 až 4 ks | vepřová panenka |
sůl | |
čerstvě mletý pepř |
Marináda
2 lžíce | med |
3 lžíce | dijonská hořčice |
čerstvý tymián | |
trošku | olivový olej |
Středomořská salsa
5 ks | zralá rajčata |
1 ks | velká cibule |
1/2 svazek | petrželka nebo koriandr |
1 ks | červená chilli paprička bez semínek |
1/2 ks | šťáva z limetky nebo citronu |
1 malá sklenice | černé olivy |
olivový olej | |
mořská sůl | |
drcený černý pepř |