Vepřová panenka v hořčici a středomořská salsa


Doba přípravy: 30 minut

Panenky nejdříve dobře odblaňte, poté je omyjte, osušte, mírně osolte a opepřete.
Na marinádu smíchejte med, hořčici a olivový olej, poměr zvolte podle chuti. Nakonec vmíchejte otrhané lístky tymiánu a ingredience dobře prošlehejte. K marinování můžete použít igelitový sáček: vlijte marinádu, přidejte maso, zauzlujte, vše důkladně promněte a nechte v lednici přes noc. Pokud chcete grilovat okamžitě, postačí k marinování 1 hodina. Před grilováním vyjměte panenky z lednice a nechejte dojít do pokojové teploty. Přebytek marinády otřete, aby se nepřipalovala. Grilujte na roštu 10–15 minut dle velikosti masa. Po dobu grilování panenky postupně obracejte a potírejte zbylou marinádou. Hotové panenky můžete před podáváním mírně dosolit. Podávejte nakrájené přes vlákno na šikmé řezy. Doplňte zeleninovým salátem nebo se středomořskou salsou.

Středomořská salsa

Rajčata a cibuli nakrájejte na malé kousky. Lístky petrželky nasekejte nadrobno, stejně i chilli papričky, olivy nasekejte nahrubo. Vše vložte do větší mísy, přidejte citronovou šťávu, olivový olej a podle chuti osolte a opepřete. Nechejte chvíli v chladu odležet, aby se všechny ingredience řádně prolnuly.

TIP: Před krájením a podáváním nechte maso chvíli odležet, zvláště v případě, grilujete-li větší kusy masa. Servírujte s nápoji Coca-Cola.

3 až 4 ks vepřová panenka
  sůl
  čerstvě mletý pepř

Marináda

2 lžíce med
3 lžíce dijonská hořčice
  čerstvý tymián
 trošku olivový olej

Středomořská salsa

5 ks zralá rajčata
1 ks velká cibule
1/2 svazek petrželka nebo koriandr
1 ks červená chilli paprička bez semínek
1/2 ks šťáva z limetky nebo citronu
1 malá sklenice černé olivy
  olivový olej
  mořská sůl
  drcený černý pepř