Doba přípravy: 90 minut
Králíka očistíme a naporcujeme na kousky. Ty osolíme, opepříme a lehce obalíme v hladké mouce. Poté si v hrnci rozehřejeme olivový olej a kousky králíka v něm osmahneme dozlatova ze všech stran. Přihodíme nadrobno pokrájenou cibuli a také ji trochu osmahneme. Přidáme nasekaný česnek se snítkami rozmarýnu, necháme minutku „rozvonět“ a zalijeme červeným vínem. Králíka přikryjeme pokličkou a dusíme zhruba 1/2 hodiny. Podle potřeby přitom přiléváme vodu či vývar. Poté do hrnce přihodíme zelené i černé olivy a dusíme ještě asi 1/4 hodiny (aby maso bylo v závěru krásně měkké). Podle potřeby dochutíme omáčku solí a můžeme podávat. Jako přílohu ke králíku na olivách volíme bramborový knedlík, čerstvý chléb nebo třeba těstoviny.
1 ks | králík |
sůl | |
pepř mletý | |
trochu | hladká mouka |
1 dl | olivový olej |
2 ks | cibule |
3 stroužek | česnek |
3 snítka | čerstvý rozmarýn |
2 dl | červené víno |
1/2 l | voda nebo vývar |
100 g | zelené olivy (bez pecky) |
100 g | černé olivy (bez pecky) |