Domácí masox


Doba přípravy: minut

Omyté maso rozkrájíme na větší kusy, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Odstraníme vysráženou pěnu, aby byl vývar čistý. Nyní přidáme cibuli s česnekem (i se slupkou obojí překrojíme napůl), oloupaný celer, mrkev a petržel, omytý pórek a veškeré koření se solí.  Vývar necháme na mírném ohni pod pokličkou probublávat alespoň 3 hodiny, klidně ale i déle. Na poslední třičtvrtěhodinku přidáme i oloupané celé brambory. Na závěr vývar přecedíme přes sítko a necháme ještě povařit (zredukovat) – na maximálně 1 litr. Vychladlý vývar přelijeme do větších tvořítek na led a dáme do mrazáku. Požíváme stejně jako klasické kostky masoxu.

Poznámka: Maso z vývaru využijeme na polévku, vařenou zeleninu s brambory můžeme rozmixovat na kaši.

1 kg hovězí maso (např. žebro, krk, oháňka či morkové kosti)
4 litry voda
2 ks cibule
1 palice česnek
1/2 bulvy celer
3 ks mrkev
3 ks petržel
1 ks pórek
10 kuliček celý pepř
5 lístků bobkový list
10 kuliček nové koření
4 lžíce sůl
2 ks brambory