Doba přípravy: minut
Omyté maso rozkrájíme na větší kusy, vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Odstraníme vysráženou pěnu, aby byl vývar čistý. Nyní přidáme cibuli s česnekem (i se slupkou obojí překrojíme napůl), oloupaný celer, mrkev a petržel, omytý pórek a veškeré koření se solí. Vývar necháme na mírném ohni pod pokličkou probublávat alespoň 3 hodiny, klidně ale i déle. Na poslední třičtvrtěhodinku přidáme i oloupané celé brambory. Na závěr vývar přecedíme přes sítko a necháme ještě povařit (zredukovat) – na maximálně 1 litr. Vychladlý vývar přelijeme do větších tvořítek na led a dáme do mrazáku. Požíváme stejně jako klasické kostky masoxu.
Poznámka: Maso z vývaru využijeme na polévku, vařenou zeleninu s brambory můžeme rozmixovat na kaši.
1 kg | hovězí maso (např. žebro, krk, oháňka či morkové kosti) |
4 litry | voda |
2 ks | cibule |
1 palice | česnek |
1/2 bulvy | celer |
3 ks | mrkev |
3 ks | petržel |
1 ks | pórek |
10 kuliček | celý pepř |
5 lístků | bobkový list |
10 kuliček | nové koření |
4 lžíce | sůl |
2 ks | brambory |