Domácí kečup


Doba přípravy: 40 minut

Rajčata omyjeme, rozkrájíme na půlky a dáme do většího hrnce. Přidáme k nim pokrájená jablka (se slupkou, ale bez jádřince), očištěnou nahrubo nakrájenou cibuli a oloupaný česnek. Zalijeme octem s vodou, přisypeme cukr a sůl. Do malého plátěného sáčku dáme veškeré koření (pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček, mletou papriku i skořici) a sáček vložíme také do hrnce. Necháme vařit asi 1 hodinu (občas přitom zamícháme). Po této době vyndáme sáček s kořením a kečupovou směs rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Horký hotový kečup nalijeme do vymytých a vysušených skleniček. Uzavřeme a sterilujeme 10 minut při teplotě 75 °C.

2 kg zralá rajčata
2 ks větší jablka
2 ks větší cibule
3 stroužky česnek
150 ml ocet
150 ml voda
150 g krupicový cukr
1 lžíce sůl
10 kuliček pepř
7 kuliček nové koření
3 ks bobkový list
4 ks hřebíček
1 lžička sladká mletá paprika
1/2 lžičky mletá skořice