Doba přípravy: 40 minut
Rajčata omyjeme, rozkrájíme na půlky a dáme do většího hrnce. Přidáme k nim pokrájená jablka (se slupkou, ale bez jádřince), očištěnou nahrubo nakrájenou cibuli a oloupaný česnek. Zalijeme octem s vodou, přisypeme cukr a sůl. Do malého plátěného sáčku dáme veškeré koření (pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček, mletou papriku i skořici) a sáček vložíme také do hrnce. Necháme vařit asi 1 hodinu (občas přitom zamícháme). Po této době vyndáme sáček s kořením a kečupovou směs rozmixujeme tyčovým mixerem dohladka. Horký hotový kečup nalijeme do vymytých a vysušených skleniček. Uzavřeme a sterilujeme 10 minut při teplotě 75 °C.
2 kg | zralá rajčata |
2 ks | větší jablka |
2 ks | větší cibule |
3 stroužky | česnek |
150 ml | ocet |
150 ml | voda |
150 g | krupicový cukr |
1 lžíce | sůl |
10 kuliček | pepř |
7 kuliček | nové koření |
3 ks | bobkový list |
4 ks | hřebíček |
1 lžička | sladká mletá paprika |
1/2 lžičky | mletá skořice |