Doba přípravy: 70 minut
Nejprve si dáme do osolené vroucí vody vařit těstoviny (nemusíme je zcela dovařit, protože se budou ještě dále upravovat – aby tedy nebyly nakonec příliš měkké). V průběhu vaření těstovin si rozehřejeme na pánvi olivový olej a osmahneme na něm nejprve pokrájenou cibuli, po chvíli přidáme i na kostičky pokrájené uzené maso a na závěr i nasekaný česnek. Vše pár minut mícháme a smažíme. Uvařené těstoviny slijeme, přidáme k nim pokrájenou zeleninu kyjovanku (včetně nálevu) a opečenou cibuli s česnekem a uzeným masem. Přilijeme také rozmíchaná vejce s mlékem a ochutíme solí, mletým pepřem a trochou strouhaného muškátového oříšku. Takto připravené šunkofleky dáme do remosky (popř. na pekáč nebo do zapékací misky), kterou jsme předtím vymazali trochou sádla. V remosce pečeme asi hodinu (v troubě pak při 220 °Celsia zhruba 45 minut) dozlatova. V závěru pečení můžeme podle chuti ještě posypat trochou nastrouhaného tvrdého sýra.
400 g | těstoviny (např. fleky) |
5 lžíce | olivový olej |
1 ks | cibule |
300 g | libové uzené maso nebo kvalitní šunka |
3 stroužek | česnek |
1 sklenice | pikantní zeleninový salát kyjovanka |
5 ks | vejce |
1 dl | mléko |
sůl | |
pepř mletý | |
špetka | nastrouhaný muškátový oříšek |
sádlo na vymazání | |
tvrdý sýr na posypání (nemusí být) |