
Doba přípravy: 30 minut
Růžičkovou kapustu omyjeme a necháme okapat. V hrnci si rozehřejeme máslo s olivovým olejem a přihodíme oloupanou a pokrájenou cibuli. Po pár minutách smažení a míchání přidáme i nasekaný česnek a necháme jej také malinko opéct (maximálně 1 minutu, aby nezhořknul!). Přihodíme růžičkovou kapustu a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme asi 15 minut doměkka (podle velikosti kapustiček). Poté rozmixujeme ručním mixerem do hladké polévky. Ochutíme solí, mletým pepřem a troškou strouhaného muškátového oříšku. Hotovou polévku nalijeme do misek, do každé přidáme lžíci zakysané smetany a ihned podáváme.
Poznámka: Vyzkoušejte tuto polévku doplnit slanými krekry různých tvarů – je to skvělá kombinace!
| 600 g | růžičková kapusta |
| kousek | máslo |
| trochu | olivový olej |
| 1 ks | větší cibule |
| 4 stroužek | česnek |
| 1 l | zeleninový vývar (může být i z kostky) |
| sůl | |
| pepř mletý | |
| špetka | muškátový oříšek |
| 1 ks | zakysaná smetana |
