Doba přípravy: 60 minut
Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na plátky. Máme-li houby sušené, nejprve je zalijeme horkou vodou a necháme asi 1/2 hodiny nasáknout. Čerstvé pokrájené či nasáklé sušené houby (i s vodou) vhodíme spolu s na kostičky pokrájenými bramborami do vývaru. Přisypeme kmín a přidáme veškeré celé koření (koření můžeme dát do cedníčku na čaj, abychom ho nemuseli po uvaření dlouho lovit). Vaříme asi 15 minut, dokud nejsou brambory i houby měkké. Koření vyndáme, ve smetaně ke šlehání rozkvedláme hladkou mouku a vlijeme ji do polévky. Chvíli ještě povaříme a stáhneme z ohně. Přidáme zakysanou smetanu a pokrájený kopr a sůl podle chuti. Nandáme na talíře, ozdobíme plátky natvrdo uvařeného vajíčka a ihned podáváme. Individuálně si můžeme každý ještě dochutit vinným octem.
1 hrst | čerstvé nebo sušené houby |
4 ks | brambor |
1 a 1/2 l | vývar |
1/2 lžička | kmín |
4 lžička | nové koření |
4 kulička | černý pepř |
2 ks | bobkový list |
100 ml | smetana ke šlehání |
2 lžíce | hladká mouka |
100 ml | zakysaná smetana |
1 až 2 lžíce | čerstvý kopr nebo kopr v sladkokyselém nálevu |
sůl | |
3 ks | vejce |
vinný ocet |