Libanonský salát z kuskusu (Tabbouleh)


Doba přípravy: 20 minut

Kuskus nasypeme do misky, pokapeme trochou olivového oleje a promícháme. Zalijeme horkou vodou zhruba 2 cm nad úroveň kuskusu (poměr vychází 1:2) a přiklopíme. Necháme 5 až 10 minut odstát. Mezitím si najemno nakrájíme cibuli, rajčata a salátovou okurku na malé kostičky a petrželku s mátou nasekáme také velmi najemno. Ve velké míse smícháme hotový kuskus se zeleninou a bylinkami, přilijeme zbylý olivový olej a salát dochutíme prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, medem, solí a trochou čerstvě mletého pepře. Vše promícháme a dáme vychladit do ledničky. Podáváme samotné nebo jako přílohu k drůbeži či rybě.

Poznámka: Libanonský salát Tabbouleh (čteme taboule) s kořeny z celé Arábie se tradičně připravuje z bulguru (předvařené nalámané celozrnné pšenice), který lze nahradit kuskusem, což je spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene nebo prosa. Do tohoto lehkého salátu se přidávají rajčata, petrželová nať, máta, cibule a olivový olej.

150 g kuskus
1 ks cibule
5 ks rajčata
 kousek salátová okurka
6 lžíce olivový olej
1 svazek zelená petržel
1 menší svazek čerstvá máta
1 stroužek česnek
2 ks šťáva z citronů
1 lžíce med
  sůl
  mletý pepř