
Doba přípravy: 100 minut
Nejprve si připravíme rybí vývar: Do studené vody vložíme rybí kosti, očištěnou zeleninu s celým kořením a přivedeme k varu. Oheň stáhneme, z povrchu vývaru sebereme pěnu a necháme asi 1 hodinu na mírném plamenu probublávat. Poté scedíme a vyvařené kosti se zeleninou vyhodíme. Nyní si pokrájíme kořenovou zeleninu a cibuli do polévky a orestujeme vše na másle. Poprášíme moukou a zalijeme připraveným rybím vývarem. Přidáme nakrájené rybí maso popř. jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě. Dochutíme solí, pepřem a troškou muškátového oříšku. Na závěr si uděláme kostičky do polévky: Rohlík či veku pokrájíme na kostičky a opečeme na másle. Ke konci pečení vmícháme prolisovaný česnek a kostičky osolíme. Polévku nalijeme na talíře, ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme s křupavými kostičkami.
1/2 kg |
rybí kosti |
1 ks |
kořenová zelenina ( mrkev,petržel, celerová bulva) |
1 ks |
cibule |
6 kulička |
černý pepř |
5 ks |
bobkový list |
|
sůl |
2 l |
voda |
Do polévky
1 ks |
mrkev |
1 ks |
petržel |
1 kousek |
celerová bulva |
1 ks |
cibule |
|
máslo |
|
hladká mouka |
1/5 l |
rybí vývar |
200 g |
rybí maso (popř. jikry nebo mlíčí) |
|
strouhaný muškátový oříšek |
|
sůl |
|
pepř mletý |
|
čerstvá zelená petrželka na ozdobu |
Na kostičky
1 ks |
rohlík nebo bílá veka |
2 stroužek |
česnek |
|
máslo |
|
sůl |