Doba přípravy: 40 minut
Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Přidáme okapaný hrášek s karotkou, nadrobno pokrájenou cibuli a sledě, nastrouhaná uvařená vejce s nastrouhanými sladkokyselými okurkami. Jemně vmícháme majonézu s hořčicí a dochutíme solí a mletým pepřem. Salát necháme v chladu do druhého dne rozležet.
Poznámka: Kořeny „českého“ bramborového salátu sahají až do carského Ruska a poloviny 19. století. V té době byla v Moskvě oblíbená luxusní restaurace Hermitage s belgickým šéfkuchařem Lucienem Olivierem. Na jeho proslavený bramborový salát (do něhož přidával např. křepelky, uzený jazyk nebo kaviár) se sjížděli bohatí Rusové zdaleka. Když Olivier zemřel, jeho rodina opustila Rusko a vzala s sebou i slavný recept. Salát se tak dostal do španělské, francouzské, ale i italské či české kuchyně – s tím rozdílem, že z původního receptu zmizely drahé ingredience.
1/2 kg | brambory |
1 konzerva | sterilovaný hrášek s karotkou |
1 ks | menší cibule |
100 g | naložený kyselý sleď |
3 ks | natvrdo vařené vejce |
2 ks | sterilovaná sladkokyselá okurka |
100 g | majonéza |
1 lžíce | plnotučná hořčice |
sůl | |
pepř mletý |