Doba přípravy: 70 minut
Kuřecí kousky omyjeme a spolu s očištěnou a nahrubo pokrájenou zeleninou, solí a kořením (nejlépe v plátěném sáčku) vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme vodou a uvaříme doměkka (na cca 1/2 hodiny). Poté z polévky vyndáme kuřecí kousky s kořením a rovněž i část zeleniny (například mrkev) si dáme stranou. Zbylou zeleninu rozmixujeme ve vývaru do hladkého krému. Z kostí obereme kuřecí maso a spolu s nerozmixovanou zeleninou ho vrátíme zpátky do polévky. Zjemníme smetanou a malým kouskem másla, přidáme trošku nastrouhaného muškátového oříšku, podle chuti ještě dosolíme a na ozdobu můžeme přidat kousek čerstvé zelené petrželky. Podáváme s pečivem.
3/4 kg | kuřecí maso na polévku (např. skelet, křídla apod.) |
1 ks | cibule |
2 ks | mrkev |
1 ks | petržel |
1 ks | brambor |
4 stroužek | česnek |
sůl | |
6 kulička | nové koření |
8 kulička | pepř celý |
3 kulička | jalovec |
2 ks | bobkový list |
2 l | voda |
200 ml | smetana |
kousek másla | |
nastrouhaný muškátový oříšek | |
zelená petrželka na ozdobu |