Pardubické perníčky


Doba přípravy: 20 minut


Tuk, moučkový a vanilkový cukr, med, vejce a jedlou sodu dáme do kastrůlku, vložíme do horké vodní lázně a rozehřejeme, až se všechny suroviny dokonale spojí. Necháme trochu vychladnout. Přidáme  mouku, perníkové koření a zpracujeme vláčné, spíše tužší těsto. To vyválíme na tenký plát a formičkami vykrajujeme různé tvary. Na tukem vymazaném plechu je v mírně vyhřáté troubě zvolna pečeme 10 až 15 minut. Ihned po vyjmutí z trouby perníčky potřeme žloutkem, ale z plechu je sundáme až mírně vychladlé. Uložíme je do krabice a necháme asi 14 dní rozležet v chladnu.

1/2 kg hladká mouka
60 g rostlinný tuk
180 g moučkový cukr
2 ks vejce
1 lžička jedlá soda
1 ks vanilkový cukr
1 lžička med
  koření do perníku
1 ks žloutek