Tofu se zeleninou


Doba přípravy: 20 minut

Tofu pokrájíme na kostky asi 2 x 2 x 2 cm. V hluboké pánvi si rozpálíme olivový olej, vhodíme na něj pokrájenou cibuli, po chvíli přidáme i pokrájenou a očištěnou zeleninu. Vše asi 10 minut opékáme – za stálého míchání. Na závěr smažení přidáme prolisovaný česnek, kostky tofu a alaburky. Ochutíme solí, mletým pepřem, cukrem a citronovou šťávou. Hotové tofu se zeleninou podáváme společně s rýží nebo čerstvým pečivem.

Poznámka: Tofu je sojový sýr či tvaroh, který se vyrábí ze sojového mléka. Původ má v Číně, kde se začal vyrábět už ve 2. století před naším letopočtem. V Asii patří k tradičním jídlům, ale oblibu si poslední dobou získává u lidí (nejen vegetariánů) na celém světě. 

200 g tofu (např. marinované)
4 lžíce olivový olej
1 ks cibule
1 ks červená paprika
1/2 ks brokolice
1 hrst hráškové lusky
3 stroužek česnek
1 sáček alaburky (pražené sojové boby)
  sůl
  pepř mletý
1 lžíce cukr
  citronová šťáva