Doba přípravy: 90 minut
Do mísy nasypeme polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva a kávovinou. Přilijeme smetanu a rozšlehaná vejce s cukrem. Vše řádně promícháme a vzniklé těsto nalijeme do bábovkové formy (vymazané tukem a vysypané moukou). Bábovku vložíme do trouby předehřáté na 180° Celsia a v ní pečeme asi 1 hodinu – špejlí na konci vyzkoušíme, zda je hotová.
Poznámka: Kávovina je sušený vodný výluh pražených kořenů čekanky obecné, praženého žita a ječmene, se sladově karamelovou chutí a vůní. V kořenech čekanky je obsažen polysacharid inulin, který pomáhá například při zánětu močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství.
2 hrnek | polohrubá mouka |
1 ks | kypříci prášek do pečiva |
2 lžíce | bezkofeinová směs |
1 ks | smetana ke šlehání |
3 ks | vejce |
1/2 hrnek | krupicový cukr |
tuk (na vymazání formy) | |
hrubá mouka (na vysypání formy) |