Tradiční valašská kyselica


Doba přípravy: 90 minut

Na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme k ní slaninu a klobásu. Přidáme překrájené kyselé zelí a zalijeme dostatečným množstvím vody. V jiném hrnci si uvaříme brambory s bobkovým listem, kmínem a novým kořením. Až jsou brambory uvařené předáme je i s vodou z brambor do velkého hrnce se zelím. V mléku rozmícháme hladkou mouku. Se vniklou jíškou zahustíme polévku. Necháme povaři zhruba 15 minut a dochutíme zakysanou smetanou, pepřem, solí a octem. Můžeme podávat s čerstvě upečeným chlebem. Recept na domácí chléb naleznete ZDE.

Tradiční valašskou kyselicu jedli muži vetšinou k snídani, aby měli dostatek síly na práci v lese. Je také výborným ,,vyprošťovákem,, po vydařeném večírku.

500 g kysané zelí
5 ks brambory
3 ks cibule
1až 2 ks klobása
150 g slanina
1 balení zakysaná smetana
100 ml mléko
2 lžíce hladká mouka
3 ks bobkový list
  nové koření
  sůl
  pepř
  kmín
  ocet na dochucení
  máslo