Doba přípravy: 60 minut
Ve větším rendlíku necháme na oleji zesklovatět drobně nakrájené cibuli (4 až 5 minut), na poslední chvilku k ní přidáme nasekaný česnek. Poté přihodíme přes noc máčené a slité fazole a zalijeme vodou či vývarem. Prudkým varem vaříme 10 minut, poté zakryté mírným varem 30 minut. Vlijeme rajčata i se šťávou a vidličkou je rozmačkáme. Přidáme rajčatový protlak, na kostky nakrájenou mrkev, celer a brambory. Vmícháme bobkový list a podrcené nové koření. Uvedeme do mírného varu a zakryté pomalu vaříme dalších 20 minut. Nakonec přidáme nať z petržele (případně tymiánu), podle chuti osolíme a opepříme. Hotovou polévku Minestrone podáváme s čerstvým pečivem – většinou jako hlavní jídlo.
Poznámka: Název Minestrone pochází z italského slova „minestra“ neboli „polévka“, přičemž přípona -one navíc znamená „velká polévka“. Jedná se o hustou zeleninovou polévku, jednu z nejoblíbenějších v italské kuchyni. Dávají se do ní především fazole, cibule, celer, mrkev a rajčata. Většinou je vegetariánská, existuje však i verze s masem.
3 lžíce | olivový olej |
1 ks | velká cibule |
3 stroužek | česnek |
200 g | fazole |
1/5 l | voda nebo vývar |
1 konzerva | loupaná rajčata |
2 lžíce | rajčatový protlak |
2 ks | mrkev |
kousek | bulvový celer |
2 ks | brambor |
1 ks | bobkový list |
3 kulička | nové koření |
nať čerstvé petržele | |
sůl | |
pepř |