Doba přípravy: 15 minut
Rajčata a okurku nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zelený salát omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Takto připravenou zeleninu dáme do mísy, zakapeme ji olivovým olejem a vinným octem a mírně osolíme (nemusíme to přehánět, jelikož balkánský sýr je slaný). Vše opatrně promícháme. Na závěr přidáme černé olivy spolu s balkánským sýrem pokrájeným na kostičky a posypeme čerstvým či sušeným oreganem. Řecký salát podáváme s čerstvým pečivem.
Poznámka: Původní řecký salát se dělal pouze ze sýra feta, což je měkký bílý sýr z ovčího mléka. Chuťově i vzhledově je však podobný s balkánským sýrem.
6 až 8 ks | rajčata |
1/2 ks | salátová okurka |
1 ks | červená cibule |
kousek | zelený salát |
4 lžíce | olivový olej |
trochu | vinný ocet |
sůl | |
100 g | černé olivy |
1 balení | balkánský sýr |
1 lžička | oregano (nasekaný čerstvý nebo sušený) |